Radimova spověď

18.04.2023 22:37
Vítěz letošní Summer Sport Challenge III. Radim Mach nám prozradil více o jeho aktivním životě, především o cyklistice
Radim Mach vysportoval v rámci Summer Sport Challenge III. neuvěřitelných 4 700 bodů - nejvíce bodů získal v cyklistice a poté v plavání. 
Jak vypadá Váš běžný den?
Po ránu si dám rozcvičku, vyjedu na kolo, zdravá snídaně a do kanceláře. Odpoledne vyjížďka, zdravá večeře a dostatek kvalitního spánku. Tak přesně takhle to nevypadá
Když to vztáhnu na sport, což je v mém případě teď už jen kolo, tak volný čas mám zpravidla odpoledne/navečer. Pokud jsou tedy ještě alespoň trochu přijatelné podmínky – světlo a teplo, jdu se projet a domácí a rodinné záležitosti vyřizuji večer nebo o víkendu.
Ovlivnila letní soutěž nějak Váš režim?
Na jednu stranu určitě ano. Kromě dovolené jsem byl na kole denně ráno a odpoledne. I když jsem měl home office, vstal jsem dříve a šel jsem se ještě ráno projet. Když jsem byl v kanceláři, tak jsem se domů vždy vracel delší trasou. V srpnu jsem vyjel párkrát i v dešti, což běžně nedělám. Na druhou stranu jsem letos poprvé jezdil podle tréninkového plánu, takže ono to do sebe pěkně zapadalo.
Jak jste začal s cyklistikou a kde berete motivaci?
Kolo mě provázelo od dětství, ale vždy jsem se více věnoval jiným sportům – fotbal, hokejbal, florbal. Od roku 2017 jsem se přidal k partě MTB Horoměřice a o motivaci bylo postaráno. Společné vyjížďky, účast na závodech, hecování… tak jsem to chtěl trochu posunout.
Dvě zimy jsem jezdil doma na trenažéru podle YouTube a posun byl znát. Ale když už jsem tomu věnoval čas a několikrát týdně jsem se dobrovolně mordoval, chtěl jsem vědět, že to dělám správně. Našel jsem si trenéra a od poslední zimy jezdím podle tréninkového plánu. Sice jsem na kole téměř denně, ale jednak se dostavil další posun a kupodivu ten trénink i mnohem víc baví, protože se člověk nezničí a je po něm schopen dále fungovat.


Preferujete přírodu s lesní cestou anebo silnici? Sólo nebo ve skupině?
Jezdím všechno. Silniční kolo, kterým jsem v podstatě „odkojen“, je ideální pro trénink vytrvalosti a pohodlněji se na něm dojede dál. Ve dvou nebo ve větší skupině pak vyjížďka dostává další rozměr, kdy jízdou v balíku/v závětří člověk šetří síly, přičemž se dá jet pohodlně téměř v závodním tempu.

Horské kolo je víc turistická záležitost. K různým hradům, zříceninám, rozhlednám, mlýnům… se po silnici nedostanete. Ze sportovního hlediska jde více o technickou záležitost, ale většina MTB závodů je pro širokou veřejnost, takže terén nebývá nijak těžký a vytrvalost ze silnice se vyplácí.
Takže nejste pouze rekreační sportovec, ale účastníte se i závodů...
Než jsem se přidal k MTB Horoměřice, tak jsem neměl ponětí, kolik se toho jezdí. Author Cup, Kolo pro život, plno menších závodů. Ostatně reporty z našich účastí jsou na stránkách mtb-horomerice.cz v sekci Závody. Ve fyzickém nebo psychickém vyčerpání (BikeHero a Tour de Zeleňák, oboje v roce 2019) se pak člověk zpětně hodně diví, jaký report je schopen vymyslet 
Silničních závodů je stále méně, protože je dost komplikované je zorganizovat. Jezdí na nich tedy nejen amatérská špička, ale někdy i ta profesionální, takže umístit se do první poloviny je zde úspěch. Ale jak již bylo řečeno, ta jízda v balíku je zážitek, který za to stojí.
Jaký byl Váš dosavadní největší úspěch a čeho ještě chcete dosáhnout?
Z nezávodního prostředí to byla určitě jednodenní vyjížďka na Kozákov, Bukovou horu a zpět domů v délce 305 km a hezká akce byla „Tour de Radim“, kdy jsme se známým stejného jména projeli za tři dny čtyři obce Radim v ČR. Trasa byla v délce necelých 500 km a zakončili jsme ji výjezdem na Praděd.
Ze závodního prostředí jsem si splnil cíl jezdit před klukama z týmu
  a závod Pražská 50 zajet pod 2 hodiny. Ale s jídlem roste chuť, a když jsem se na jednom menším silničním závodě letos umístil na čtvrtém místě, tak tu šanci, že by to mohlo někdy „cinknout“, už člověk vnímá .
A samozřejmě lidské hledisko. Čím déle se pohybujete v nějakém prostředí, tím více poznáváte lidi se stejným zaměřením a například díky cyklistice jsem se spřátelil s Bohumilem Brhelem, naším bývalým úspěšným plochodrážním reprezentantem, nyní velmi kvalitním amatérským cyklistou.
Jak zvládáte skloubit práci a sportovní aktivity?
Tak priority jsou zcela jasné, kolo je pořád zábava, volnočasová aktivita. Nicméně když vás práce baví, baví vás váš koníček, tak to dohromady jde mnohem snáze a doplňuje se to tak nějak „samo“ . Venku si nechám buď vyvětrat hlavu nebo naopak přemýšlím. V jiném prostředí, v jiném rozpoložení hlava funguje jinak a kolikrát vás napadne řešení nebo postup, které bych u stolu třeba nevymyslel. V kanceláři pak není problém se soustředit na to podstatné a být v kondici. A že na nové sadě dresů už budeme nosit i logo firmy Henkel, je velmi příjemný bonus.

Mnohem více to ovšem zasahuje do chodu domácnosti, a i když často argumentuji tím, že je to snad lepší, než kdybych ten čas trávil v hospodě na pivu, tak bez určité dávky pochopení, ale hlavně pořádné dávky tolerance ze strany manželky, by to nešlo. A zde bych se oklikou vrátil ještě k letní soutěži a vyjádřil obdiv dámám, které byly celou dobu v závěsu, protože já si mohl dovolit vyjet brzy ráno, vrátit se navečer, zmizet na víkend… na mě nečekala domácnost, příprava jídla, péče o další členy rodiny… klobouk dolů.


Co byste doporučil ostatním, kteří by chtěli začít s cyklistikou?
Tohle už zní jako otázka opravdu na experta . Musí vás to bavit. Takže bych vzal kolo a vyrazil po okolí na kratší vyjížďku, klidně „jen“ 10-15 km s nějakým zajímavým cílem. U nás v ČR máme štěstí, že není problém takové místo najít. Za chvíli vám to přijde krátký, cestu si začnete natahovat a jste lapeni . A pokud vaším cílem není nějaká kavárna nebo cukrárna, tak se cestou v takovém podniku určitě zastavte, protože nakonec „Nejlepší sport je kafe a dort“ .
 
Radime, děkujeme za rozhovor, přejeme hodně sportovních úspěchů.